top of page

Gydymas su sedacija: suvaldyta baimė ir sklandus darbas kartu

Dažnai vizitas pas odontologą pacientui sukelia nerimą ar baimę. Tai natūrali emocinė reakcija, susiformavusi evoliucijos eigoje ir padėjusi žmogui apsaugoti save.

Tačiau kartais baimė tampa pernelyg stipri ir nekontroliuojama. Tokia baimė trukdo pasirūpinti savimi ir atlikti reikiamas odontologines procedūras. Ilgai atidėliojami vizitai galiausiai sukelia neigiamų pasekmių žmogaus sveikatai ir gyvenimo kokybei.

Džiaugiamės, kad RG clinic yra viena iš nedaugelio odontologinių klinikų Lietuvoje, galinčių teikti dantų gydymo su sedacija paslaugą. Sedacijos procedūra padeda išvengti baimės sukeliamų fizinių reakcijų ir leidžia įgyvendinti užsibrėžtus tikslus.


Gydymas su sedacija: suvaldyta baimė ir sklandus darbas kartu

Kas yra sedacija ir kaip ji veikia?

Sedacija – tai medikamentų pagalba sukeliamas įvairaus lygio sąmonės slopinimas ir raminimas, silpninantis stresinį atsaką ir lengvinantis odontologinių procedūrų toleravimą. Paciento savijauta tampa panaši į negilų miegą: jis yra atsipalaidavęs ir nejaučia įtampos kūne. Pacientas tampa mažiau jautrus aplinkos dirgikliams: jis snaudžia, bet gali atsiliepti į gydytojo prašymus, kai yra kalbinamas. Pacientas kvėpuoja pats, todėl sedacijos nereikėtų maišyti su bendrine anestezija.

Gydyme su sedacija yra naudojami migdantys vaistai (hipnotikai) ir skausmą malšinantys (analgetikai). Todėl pacientui sukeliamas ir dirbtinis miegas, ir tuo pačiu nuskausminama.

Sedaciją visuomet atlieka gydytojas anesteziologas - reanimatologas. Mūsų klinikoje sedaciją atliks patyrusi anesteziologė - reanimatologė Skirmantė Juknevičiūtė. Gydymo metu ji atidžiai stebės paciento būklę, reguliuos vaistų dozes ir užtikrins, kad pacientą apimtų ramus miegas ir kad jis būtų adekvačiai nuskausmintas.


Kokios būna sedacijos rūšys?

Klinikoje taikome peroralinę arba intraveninę sedacijas.

  • Peroralinė – tai sedacija, kuri pasiekiama išgeriant vaistus.

  • Intraveninė – tai sedacija, kai vaistai yra suleidžiami į veną. Tokia sedacija sukelia gilesnį slopinimą, todėl dažniausiai yra naudojama sudėtingų ir ilgai trunkančių chirurginių procedūrų metu.

Pabudęs pacientas neprisimena nemalonių pojūčių, o procedūra nesukelia atminties sutrikimų.

Svarbu pažymėti, kad taikant sedaciją, gydytojas gali suplanuoti ir atlikti keletą veiksmų iš karto, kuriems prireiktų ne vieno vizito.

Sedacijos rūšį ir vaistų dozę parenka anesteziologė - reanimatologė Skirmantė Juknevičiūtė, įvertinusi paciento sveikatos būklę, baimės lygį ir individualius poreikius.


„Svarbiausia - kalbėtis ir atrasti bendrą, visiems priimtiną sprendimą dėl gydymo eigos. Patirtis rodo, kad intraveninę sedaciją dažniau taikome implantacijai, protezavimui, sinuso pakėlimo operacijai ir kitoms ilgai trunkančioms chirurginėms procedūroms. Peroralinę sedaciją - dantų higienai, plombavimui ar kitoms paprastesnėms procedūroms. Taip pat, prireikus, sedaciją galime taikyti tik apžiūros procedūroms. Nors tai nedažni atvejai, bet reikėtų nepamiršti, kad kiekvienas esame unikalus: savo baimėmis - taip pat. O pasitelkus šiuolaikines anesteziologines galimybes galima sumažinti įvairių tipų baimę: ar tai bus panika, ar stipriai išreikšta nepaaiškinama fobija. Kaip minėjau, svarbiausia yra kalbėtis.“ Skirmantė Juknevičiūtė

Atvejai, kai rekomenduojame sedaciją:

  • Įvairiausios kilmės neįveikiama baimė;

  • Žemas paciento skausmo slenkstis;

  • Itin didelis paciento dantų jautrumas;

  • Procedūrų metu jaučiamas stiprus pykinimas ar žiaugčiojimas;

  • Ilgas, fizinės paciento ištvermės reikalaujantis gydymas;

  • Paciento poreikis neprisiminti, kas vyko procedūros metu;

  • Kitos paciento būklės, kurios neleidžia kokybiškai gydyti dantų ir burnos ertmės ligų.


Pasiruošimas sedacijai: ką vertėtų žinoti?

Pasiruošimas sedacijai visai nesudėtingas. Iš paciento prašysime:

  • likus 4 valandoms iki procedūros nevalgyti;

  • likus 2 valandoms negerti skysčių;

  • pranešti, jei pacientas yra alergiškas tam tikroms medžiagoms ar yra buvę problemų ankstesnių sedacijų metu.

Visus iškilusius klausimus apie sveikatą, reikalingus pasiruošti sedacijai, klinikoje užduos anesteziologė - reanimatologė Skirmantė Juknevičiūtė.


Ko prireiks po sedacijos?

Po sedacijos prašysime, kad namo pacientą palydėtų artimas asmuo. Pacientas negalės vairuoti 24 valandas po procedūros ir likusią dieną turės paskirti poilsiui: nedirbti loginių ar sudėtingų fizinių darbų bei darbų su mechanizmais.

Klinikoje esame paruošę poilsio palatą, kurioje pacientas galės patogiai palaukti, kol praeis vaistų poveikis. Tai gali užtrukti apie valandą. Mūsų personalas visuomet bus šalia ir stebės paciento atsistatymą.


Kviečiame klausti!

Suprantame, kad gali kilti nemažai klausimų. Todėl skatiname mums paskambinti, parašyti ar užsiregistruoti konsultacijai.

Pridėsime, kad klinikos chirurgas ir bendraįkurėjas Raimundas Golubevas yra aukščiausios kvalifikacijos gydytojas, turintis 11-os metų darbo patirtį burnos chirurgijos srityje ir ilgametę patirtį veido mikrochirurgijos srityje. Tai retai sutinkama kombinacija, stebinanti savo profesionalumo lygiu. Todėl RG klinikoje pateksite į saugias gydytojo-chirurgo rankas.

Paciento saugumas ir komfortas – mūsų didžiausia vertybė. Subūrėme kompetetingų specialistų komandą ir stengėmės sukurti ramią, atpalaiduojančią aplinką. Vieni žmonės bijo kraujo, kiti „baltų chalatų“, treti - didelių ir nejaukių erdvių. Atidumas detalėms, įsiklausymas ir dėmesys paciento jausenai – tai besimezgančio ryšio pradžia, kuris kartu leidžia nuveikti didelius darbus ir užtikrintai žengti į priekį.


"RG clinic" įkūrėjas burnos, veido ir žandikaulių chirurgas Raimundas Golubevas
"RG clinic" įkūrėjas burnos, veido ir žandikaulių chirurgas Raimundas Golubevas

Iškilus klausimų, kviečiame kreiptis ir nepamiršti, kad šalia jūsų yra didelė visada pasiruošusi padėti palaikymo komanda!


bottom of page